Ο Αχιλλέας και η… μούντζα!

Να με συγχωρείτε που θα ξεφύγω από τη συνήθη θεματολογία αλλά το έχω μέρες τώρα στο μυαλό μου και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας. Ναι, καλά καταλάβατε, θα αναφερθώ στο γνωστό θέμα με τον νεαρό της παρέλασης στη Λάρισα που έριξε μία …ξεγυρισμένη μούντζα στους επισήμους (!)

Πρώτα απ’ όλα κάντε τον κόπο να ψάξετε στο google.com με τούς όρους «Αχιλλέας + μούντζα» και θα εκπλαγείτε από το πόσες πολλές σελίδες θα σας βγάλει. 58.700 έβγαλε σε μένα σήμερα. Που σημαίνει ότι μπορεί να αυξηθούν. Που σημαίνει ότι το γεγονός δεν αφησε κανέναν αδιάφορο. Ε, ούτε κι εμάς.

Αρχικά ειδήμονες στα κανάλια βιάστηκαν να δηλώσουν ότι «ποιος ξέρει τι αγωγή πήρε από το σπίτι του το συγκεκριμένο παιδί», «Η πράξη του φανερώνει την ανωριμότητά του», «Προφανώς είναι κατευθυνόμενη η πράξη του», «Τον εβαλε κάποιος δάσκαλος/καθηγητής να το κάνει» κτλ κτλ.

Και να η καλύτερη απάντηση (μιλάμε τόσο καλή που κανείς θα τη θεωρούσε εξωπραγματική γιατί ποιος περίμενε να ακούσει για το τι εξαιρετικό παιδί μιλάμε, από όλες τις απόψεις, γνωστό στην τοπική κοινωνία; Διαβάστε παρακάτω γιατί):

[Από την ιστοσελίδα του www.star.gr]

«Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο παιδί, αλλά για ένα σκληρά εργαζόμενο νέο (εργάζεται ως ελαιοχρωματιστής από μικρή ηλικία), αριστούχο στο 3ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο, για αυτό άλλωστε ήταν και παραστάτης στην παρέλαση, παρότι ξυπνάει από τις 6 το πρωί για να πάει να δουλέψει και στην συνέχεια στο σχολείο και μετά διάβασμα έως τα μεσάνυχτα. Όσοι τον ξέρουν τον περιγράφουν ως ένα ήσυχο παιδί.»

Με δύο γονείς εργαζόμενους στον Δήμο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και 15 ακόμα αδέρφια δεν είχε πολλά περιθώρια να μην εργαστεί και για αυτό ίσως είναι τόσο συνειδητοποιημένος από μικρός για τις δυσκολίες της ζωής και για το πόσο κοπιαστικά βγαίνει ένα πιάτο φαγητό για τον ίδιο, τους γονείς τους και τα 15 αδέρφια του.»

Δική μου παρένθεση: Σκέφτομαι καμιά φορά πόσο «πνίγομαι» με 3 παιδιά, πόσες δυσκολίες έχει η καθημερινότητά τους κι ενώ είναι ακόμα μικρά. Σκέφτομαι ότι αυτοί με 3-4 ή πέντε είναι σούπερ ήρωες. Τι να πω τώρα για μία οικογένεια με 16 παιδιά; Αλήθεια, μπορούσε κανείς σας να φανταστεί ότι υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα έστω και μία οικογένεια με 16 παιδιά; Πώς μπορούν να τα βγάλουν άραγε πέρα; Δεν μου χωράει στο μυαλό… Γιατί δε μιλάμε για «ένα πιάτο φαϊ» απλά – όπως λέει το ρεπορτάζ και όπως πολλοί αφελώς διατυπώνουν. Το έξτρα παιδί σε μία οικογένεια και οι ανάγκες του λειτουργούν πολλαπλασιαστικά. Όσοι έχουν από 2 και πάνω παιδιά το γνωρίζουν αυτό καλά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς λεπτομέρειες όπως: πώς βρίσκουν άκρη οι γονείς με τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους, τα φάρμακά τους όταν αρρωσταίνουν, τα ρούχα τους, πώς ‘παίρνουν σειρά’ ακόμα και για να πάνε τουαλέτα; Για να  τα κάνουν μπάνιο; Κι αυτά είναι τα πιο απλά παραδείγματα…

Άραγε πόσα λεφτά χρειάζεται η συγκεκριμένη οικογένεια το χρόνο γι αυτά τα παιδιά – στην περίπτωση που όλα πάνε καλά, δηλ. χωρίς να υπάρχουν προβλήματα υγείας κτλ.; Πόσα; Δε μπορώ να φανταστώ γιατί για να κάνω έναν τέτοιο άθλο και να αφιερώσω τη ζωή μου σε 16 παιδιά θα ζητούσα να με πληρώσουν αδρά. Η μάλλον και να με πλήρωναν δε θα το έκανα με τίποτα και για τίποτα! Γιατί είναι μεγάλη η ευθύνη, υπέρμετρο το άγχος, αβάσταχτες οι εγκυμοσύνες ακόμα και με 3 παιδιά κι όταν όλα πάνε για όλους καλά. Με 16; Για σκεφτείτε… Δεκαέξι;

Το ρεπορτάζ συνεχίζει:

«Η αντίδραση του  λίγο ακραία, αλλά, σύμφωνα με τον πατέρα του «ήταν αυθόρμητο αυτό που έκανε το παιδί. Είναι πολύ καλός μαθητής και θέλει να σπουδάσει υπολογιστές. Τα παιδιά βλέπουν ότι το μέλλον τους δεν είναι καλό. Τα πάντα διαλύονται. Κόβεται το εισόδημα των γονιών τους. Τελευταία μας ήρθαν πολλά χαράτσια. Μόνο αυτή η έκτακτη εισφορά ήταν 1.038 ευρώ».

Όσον αφορά την κριτική που δέχτηκε ο πατέρας ότι «δεν διαπαιδαγώγησε σωστά τα παιδιά του», απαντά στον Ελεύθερο Τύπο: «Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει. Την οικογένεια μου τη βλέπουν και την θαυμάζουν».

Πάντως, ο ίδιος ο μαθητής, που για κάποιους έγινε ήρωας και για κάποιους παράδειγμα προς αποφυγήν σιωπά, ξαφνιασμένος από την μεγάλη δημοσιότητα που είχε η πράξη του, την οποία δεν ανέμενε. Δέχεται βροχή προτάσεων για συνεντεύξεις, αλλά δεν θέλει προς το παρόν να μιλήσει.»

Στο χθεσινό μάλιστα «Τσαντίρι» του Λαζόπουλου ο αδερφός του 15χρονου μαθητή από την Λάρισα έστειλε το δικό του μήνυμα που ακούσαμε δια στόματος Λάκη….

«Έχουν ακουστεί πολλά και για αυτόν και για την οικογένειά μας. Πράγματα αδυανόητα που ουδέποτε υπήρξαν, πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πολυμελλή οικογένειά μας. Τα πράγματα πρέπει να μπουν στη θέση τους. Είμαστε 16 αδέρφια που οι γονείς μας είναι ήρωες της καθημερινότητας, που μας μεγάλωσαν με αρχές στερούμενοι στην κυριολεξία τα πάντα και χωρίς ποτέ να χρειαστούν να γλείψουν κανέναν πολιτικό.

Με μοναδικό όπλο την πίστη στον Θεό προσπαθούμε να αντέξουμε την καθημερινότητα που οι πολιτικοί μας ορίζουν.

Ο 16χρονος αδερφός μου δουλεύει το πρωί και πάει το σχολείο το απόγευμα. Τα παιδιά αλλά και όλοι έχουν απηυδήσει με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Αυτή η χειρονομία αντανακλά τα συναισθήματα του μέσου Έλληνα. Η κίνηση αυτή είναι ενός νέου παιδιού που δεν είναι κομματικοποιημένο αλλά είναι πολιτικοποιημένο. Που έχει άποψη για τα πράγματα και είναι έτοιμος να την εκφράσει. Τίμησε τους προγόνους μας, 71 χρόνια μετά, και απαξίωσε τους πολιτικούς αυτής της χώρας για την κατάσταση στην οποία την έχουν φέρει.

Δεν μπορεί να βγαίνει ο κύριος ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ και να μας προσβάλει μη γνωρίζοντας το παραμικρό για την οικογένεια μας, γράφοντας σε άρθρο του στα ΝΕΑ «η πράξη αυτή λέει πολλά για το σπίτι του παιδιού, τους γονείς του, τους δασκάλους του» γιατί ΣΙΓΟΥΡΑ μουτζώνουν και αυτοί.

Έβαλαν ένα παιδί να μισεί την πολιτεία στην οποία ζει, πριν ακόμη τη ζήσει. Όχι κύριε ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ και κάθε Έλληνα που προλαβαίνεις να βγάλεις συμπεράσματα για ένα παιδί από μία μόνο πράξη του. Μία πράξη δεν αντανακλά όλο το περιβάλλον ενός μαθητή, αλλά την δυσαρέσκειά του για ένα μέλλον που δεν μπορεί να χτίσει γιατί του το γκρεμίζουν καθημερινά.

Τα όνειρά του, οι στόχοι του, οι φιλοδοξίες του πέφτουν στο γκρεμό. Γιατί κάποιοι και όχι αυτός ψήφισαν τους πολιτικούς και τους έδωσαν λαϊκή βούληση. Εμείς όμως είμαστε Έλληνες και οι Έλληνες φτιάχνουν την Ελλάδα.

Και τι αλλάζει με μία μουτζα; Τι αλλάζει με μια μόνο αντίδραση; Η αντίδραση πρέπει να είναι καθολική, πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μας. Και αν οι Έλληνες καταλάμε και βάλαμε μυαλό δυστυχώς θα φανεί στις επόμενες εκλογές. Με όλον τον σεβασμό και εκτίμηση στον θεσμό της οικογένειας και της δημοκρατίας.

Ηλίας Μιχαλές»

Τι να πω τώρα εγώ; Νιώθω μετά από όλα αυτά μεγάλη ντροπή. Ντροπή, Αχιλλέα, για μένα και όλους, που μπορεί να σκεφτήκαμε έστω και μία στιγμή: «το αλητάκι»…  Συγνώμη, Αχιλλέα.

Και φυσικά είσαι ένας τοπικός ήρωας με ή χωρίς τη μούντζα. Και μόνο η ύπαρξή σου και η πρόοδός σου με αυτές τις συνθήκες σε αυτή τη χώρα είναι ηρωϊκή!

Advertisements

6 Σχόλια

 1. Posted by Litsa on 02/11/2011 at 10:34

  Δεν γνώριζα την προσωπική ιστορία του Αχιλλέα, δεν γνώριζα καν το όνομά του. Είδα μόνο την συγκεκριμένη φώτο να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και είμαι χαρούμενη που από την πρώτη στιγμή ήμουν με το μέρος του!
  Πολλοί από εμάς θα δειλιάζαμε ακόμη και να σκεφτούμε την κίνηση που τόσο αυθόρμητα έκανε…
  Μπράβο για την ανάρτησή σου! Ανθρώπινη και συγκινητική.
  Εγώ γκρινιάζω κι ας έχω μόνο δύο παιδάκια… Εσύ με επανέφερες στην πραγματικότητα!!

  Απάντηση

 2. Σ’ ευχαριστώ για το σχόλιό σου, Λιτσάκι. Καλή σου μέρα!

  Απάντηση

 3. Posted by KaPa on 02/11/2011 at 21:48

  Ο Αχιλλέας είναι η φωνή της νιότης που δεν πνίγεται από τα μικροαστικά «πρέπει» της ωριμότητας! Μπράβο στην οικογένεια, μπράβο και κουράγιο!!!

  Απάντηση

 4. Ωραίο άρθρο σας και συμφωνώ.
  Και η σιωπή του παιδιού μπροστά στη δημοσιότητα δείχνει κάτι για το σπίτι του και την ανατροφή του, αλλά αυτό δεν το σχολίασε κανείς από τους θιγμένους επικριτές.

  Καλημέρα

  Απάντηση

 5. Posted by Anita on 05/11/2011 at 00:09

  Apo tin prwti stigmi pou to eida,san mitera alla k san kathigitria 2vathmias eipa mpravo tha imoun perifani perifani an eite itan gios i mathitis mou! i nea genia arxise na ypsonei to anastima tis estw k kapoia paidia synidotopoioun ti symvainei eidika twra pou diavasa tin istoria tou lew k pali MPRAVO AXILLEA!! sygxaritira k stin oikogeneia sou!

  Απάντηση

 6. Ευχαριστώ για τα σχόλιά σας, κορίτσια. Συμφωνώ με αυτά που λέτε και επαυξάνω!

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: